Choreografie od nuly: Jak vytvořit vlastní taneční sestavu

1. 6. 2024

Vytvoření vlastní taneční choreografie je nejen uměleckou výzvou, ale také obrovskou příležitostí vyjádřit své emoce, myšlenky a kreativitu. Ať už jste začátečník nebo zkušený tanečník, proces tvorby vlastní taneční sestavy vám může pomoci lépe porozumět hudbě, zlepšit techniku a přinést do tance osobní originalitu. Tento průvodce vám krok za krokem ukáže, jak začít od nuly a vytvořit jedinečnou choreografii, která zaujme publikum.

1. Příprava na tvorbu choreografie

A. Výběr hudby

Hudba je srdcem každé choreografie. Správný výběr skladby je klíčový, protože určuje náladu, tempo a styl celé sestavy. Při výběru hudby se zaměřte na následující aspekty:

  1. Emoce a příběh: Zvolte skladbu, která ve vás vyvolává silné emoce nebo vypráví příběh, který chcete sdílet s publikem. Může to být písnička, která vám připomíná určitou zkušenost, nebo instrumentální skladba, která vás inspiruje k pohybu.

  2. Struktura a dynamika: Zkontrolujte, zda hudba obsahuje různé části, jako jsou pomalé úvody, rychlé pasáže, gradace nebo přechody, které vám umožní vytvořit dynamickou choreografii. Hudba s různorodými rytmy a tempem je ideální pro zajímavou a plynulou sestavu.

  3. Délka skladby: Ujistěte se, že délka skladby odpovídá zamýšlené délce choreografie. Pokud je skladba příliš dlouhá, můžete ji zkrátit, ale dbejte na to, aby střihy byly plynulé a neovlivnily přirozený tok hudby.

B. Definování stylu a tématu

Je důležité rozhodnout se, jaký styl tance bude vaše choreografie reprezentovat. Zvažte, zda chcete vytvořit sestavu v klasickém baletu, moderním tanci, hip-hopu, jazzovém tanci, nebo jejich kombinaci. Styl, který zvolíte, by měl odpovídat vašim technickým schopnostem a záměru sdělit určité téma nebo příběh.

  1. Téma choreografie: Rozmyslete si, jaké téma nebo příběh chcete skrze choreografii sdělit. Může to být osobní zážitek, abstraktní koncept, politické poselství nebo čistě estetická forma. Téma vám pomůže usměrnit kreativitu a udržet konzistenci v celém díle.

  2. Estetika a vizuální dojem: Přemýšlejte o vizuálním dojmu, který chcete na diváky udělat. Může to být stylizovaný pohyb, specifické kostýmy, scénografie nebo světelné efekty, které doplní vaši choreografii a zvýrazní její hlavní myšlenku.

C. Plánování a příprava tanečníků

Pokud choreografii netvoříte pro sólový tanec, je důležité zvážit, kolik tanečníků bude součástí sestavy a jaké jsou jejich schopnosti. To vám pomůže při rozhodování o složitosti choreografie a technikách, které do ní zařadíte.

  1. Znalost schopností tanečníků: Ujistěte se, že znáte technické a fyzické schopnosti tanečníků, se kterými pracujete. Můžete pak sestavit kroky a pohyby, které zdůrazní jejich silné stránky a zároveň vyzvou k zlepšení jejich dovedností.

  2. Rozdělení rolí: Rozmyslete si, zda budou všichni tanečníci mít stejné role, nebo zda vytvoříte specifické role pro jednotlivce nebo skupiny. V choreografii můžete například zahrnout sóla, duety, tria nebo skupinové formace.

  3. Pravidelnost zkoušek: Plánování pravidelných zkoušek je nezbytné pro úspěšnou realizaci choreografie. Určete si časový harmonogram, který vám umožní dostatek prostoru na tvorbu, učení a zdokonalování sestavy.

2. Proces tvorby choreografie

A. Analýza hudby a stanovení klíčových momentů

Po výběru hudby začněte s jejím důkladným rozborem. Poslouchejte skladbu několikrát, abyste pochopili její strukturu, rytmus a dynamiku. Identifikujte klíčové momenty, jako jsou změny tempa, nástupy nových nástrojů nebo výrazné části textu, které můžete využít pro choreografické zvraty.

  1. Takt a rytmus: Snažte se rozpoznat základní rytmický vzor a pravidelnost, podle které se budete orientovat při tvorbě kroků. Pokud je hudba komplexní, rozdělte si ji do menších částí, které budou snadněji zpracovatelné.

  2. Zvýraznění hudebních akcentů: Zvažte, jak můžete pohybem zvýraznit akcenty v hudbě. Například náhlé skoky, otočky nebo gestikulace mohou odpovídat výrazným rytmickým nebo melodickým vrcholům skladby.

B. Improvizace jako nástroj kreativity

Improvizace je skvělý způsob, jak najít inspiraci pro nové pohyby a kombinace. Uvolněte se, nechte hudbu, aby vás vedla, a zkuste volně tančit na vybranou skladbu. Nahrávejte si své improvizace, abyste později mohli vybrat zajímavé momenty a začlenit je do choreografie.

  1. Práce s prostorem: Při improvizaci se zaměřte na to, jak využíváte prostor kolem sebe. Zvažte různé směry, výšky a vzdálenosti, které můžete v choreografii využít k vytvoření dynamiky a hloubky.

  2. Různorodost pohybů: Zkoušejte různé druhy pohybů, od pomalých a plynulých gest až po rychlé a ostré akce. Tato variabilita obohatí vaši choreografii a přinese do ní kontrasty, které upoutají divákovu pozornost.

  3. Emoce a výraz: Přemýšlejte o tom, jaké emoce chcete svým pohybem vyjádřit. Improvizace vám umožní najít autentické pohyby, které lépe reflektují náladu a téma vaší choreografie.

C. Stavba základní struktury choreografie

Jakmile máte jasnější představu o tom, jak chcete, aby vaše choreografie vypadala, je čas vytvořit její základní strukturu. To zahrnuje rozdělení hudby na úseky a přiřazení specifických pohybů a kroků k jednotlivým částem.

  1. Rozdělení na sekce: Rozdělte skladbu do menších sekcí podle její struktury (např. intro, verze, refrén, most, závěr). Každá část by měla mít své vlastní pohybové téma nebo motiv, který se bude v rámci dané sekce opakovat nebo rozvíjet.

  2. Hlavní motivy a variace: Vytvořte hlavní pohybové motivy, které budou charakteristické pro vaši choreografii. Tyto motivy můžete opakovat v různých částech skladby a obměňovat je, aby udržely diváky v napětí.

  3. Přechody a propojení: Věnujte pozornost tomu, jak plynule propojit jednotlivé části choreografie. Přechody by měly být plynulé a logické, aby celý tanec působil jako soudržný celek.

  4. Zohlednění dynamiky: Rozhodněte se, kde chcete mít klidnější a pomalejší části a kde naopak přidat na dynamice a energii. Tato dynamická rozmanitost je klíčová pro udržení diváckého zájmu.

D. Experimentování s technikou a stylizací

Po vytvoření základní struktury choreografie můžete začít experimentovat s technickými prvky a stylizací, které obohatí vaši sestavu a dodají jí originalitu.

  1. Technické prvky: Zvažte, jaké technické prvky chcete zahrnout do své choreografie, jako jsou piruety, skoky, zvedačky nebo složité kroky. Tyto prvky by měly být přirozeně zapojené do choreografie a reflektovat téma a styl tance.

  2. Stylizace pohybů: Přemýšlejte o tom, jak můžete pohyby stylizovat, aby byly originální a zajímavé. To může zahrnovat práci s úhly těla, výrazné použití rukou, hlavy nebo jiných částí těla, nebo specifický způsob provedení kroků.

  3. Inspirování se jinými styly: Nebojte se zahrnout do své choreografie prvky z různých tanečních stylů. Například kombinace prvků baletu s moderním tancem nebo hip-hopu může přinést nový a inovativní přístup.

3. Práce s tanečníky a finální úpravy

A. Učení a drilování choreografie

Jakmile je choreografie připravena, je čas začít s výukou jednotlivých kroků a sekvencí. Pokud pracujete s více tanečníky, rozdělte choreografii na menší části a učte je postupně.

  1. Metodický postup: Začněte s nejjednoduššími částmi choreografie a postupně přecházejte k složitějším. Ujistěte se, že každý tanečník chápe, jak provést jednotlivé kroky a jak se propojit s ostatními tanečníky.

  2. Zpětná vazba: Poskytujte tanečníkům průběžnou zpětnou vazbu. Upravujte jejich pohyby, pokud je to nutné, a povzbuzujte je, aby se zaměřili na detaily, které mohou zlepšit celkový výkon.

  3. Drilování: Opakování je klíčové pro zapamatování si choreografie a dosažení plynulého a koordinovaného výkonu. Ujistěte se, že tanečníci pravidelně cvičí, a zaměřte se na zlepšení synchronizace a přesnosti.

B. Propojení emoce a pohybu

Kromě technické preciznosti je důležité, aby tanečníci dokázali vyjádřit emoce a příběh, který choreografie přináší. Pomozte jim pochopit téma choreografie a jaký význam má každý pohyb.

  1. Diskuse o významu: Proberte s tanečníky význam jednotlivých částí choreografie a jakým způsobem by měli vyjádřit určité emoce prostřednictvím pohybu.

  2. Propojení s hudbou: Povzbuzujte tanečníky, aby se při tanci soustředili na hudbu a nechali se jí vést. Tím se pohyby stanou přirozenějšími a propojenějšími s hudebním doprovodem.

  3. Výrazové cvičení: Zahrňte do zkoušek cvičení na zlepšení výrazu a emocionálního prožitku tance. Například zkuste cvičení, kde tanečníci tančí určitou část choreografie s různými emocemi (radost, smutek, hněv), aby si uvědomili, jak se mění dynamika pohybu v závislosti na vnitřním prožitku.

C. Finální úpravy a dolaďování

Po zvládnutí základních pohybů a emocí je čas na finální úpravy, které zajistí, že choreografie bude dokonale vyladěná a připravená na představení.

  1. Revize přechodů: Projděte choreografii a ujistěte se, že přechody mezi jednotlivými částmi jsou plynulé a logické. Upravte je, pokud zjistíte, že některé části nepůsobí přirozeně nebo jsou příliš náhlé.

  2. Dynamické variace: Zvažte, zda některé části choreografie potřebují více dynamiky nebo naopak klidu. Malé změny v tempu, intenzitě nebo pohybu mohou mít velký vliv na celkový dojem.

  3. Detaily a synchronizace: Zaměřte se na detaily, které mohou vylepšit celkový výkon, jako jsou přesnost v rukou, úhly těla nebo koordinace mezi tanečníky. Pracujte na tom, aby byla celá sestava co nejvíce synchronizovaná a aby každý tanečník měl jasno v tom, co má dělat v každém okamžiku.

D. Kostýmy a scénografie

Posledním krokem v procesu tvorby choreografie je zajištění kostýmů a scénografie, které podpoří vaši uměleckou vizi.

  1. Výběr kostýmů: Kostýmy by měly být v souladu s tématem a stylem choreografie. Zvažte, zda chcete, aby byly kostýmy jednoduché a minimalistické, nebo zda mají být výrazné a plné detailů, které upoutají pozornost.

  2. Scénografie: Pokud máte možnost pracovat se scénografií, využijte ji k vytvoření atmosféry, která podtrhne náladu vaší choreografie. Scénografie může zahrnovat osvětlení, rekvizity nebo speciální efekty, které dodají tanci další rozměr.

  3. Zkouška s kostýmy a scénografií: Před finálním vystoupením je důležité provést zkoušku s kostýmy a scénografií, abyste se ujistili, že vše funguje, jak má. Tanečníci by měli mít možnost zvyknout si na pohyb v kostýmech a přizpůsobit se podmínkám na scéně.

4. Prezentace choreografie

A. Příprava na vystoupení

Posledním krokem v tvorbě choreografie je příprava na její veřejné předvedení. To zahrnuje nejen samotné tančení, ale také psychickou přípravu tanečníků a organizaci vystoupení.

  1. Generální zkouška: Před samotným vystoupením proveďte generální zkoušku, která proběhne přesně tak, jak bude vypadat samotné představení. To vám umožní odhalit a odstranit poslední nedostatky.

  2. Mentální příprava: Pomozte tanečníkům připravit se psychicky na vystoupení. Povzbuzujte je, aby se soustředili na své výkony, ale také aby si tanec užili a byli pyšní na to, co společně vytvořili.

  3. Logistika vystoupení: Ujistěte se, že všechny organizační detaily, jako je pořadí vystoupení, nástupy a odchody, světla a zvuk, jsou jasně stanoveny a připraveny.

B. Reflexe a zpětná vazba po vystoupení

Po předvedení choreografie je důležité se zamyslet nad tím, jak se vystoupení povedlo, a získat zpětnou vazbu, která vám pomůže v dalším růstu.

  1. Sebereflexe: Po vystoupení si udělejte čas na zamyšlení nad tím, co se povedlo a co by mohlo být příště lepší. Učte se ze svých zkušeností a aplikujte získané poznatky při tvorbě další choreografie.

  2. Zpětná vazba od publika: Naslouchejte reakcím publika a získávejte od nich zpětnou vazbu. Diváci vám mohou nabídnout cenné postřehy o tom, jak vaši choreografii vnímali.

  3. Zhodnocení výkonu tanečníků: Diskutujte s tanečníky o tom, jak se cítili během vystoupení, a poskytněte jim konstruktivní zpětnou vazbu. Pomůže jim to zlepšit se a získat větší sebevědomí do budoucna.


Tvorba vlastní choreografie je náročný, ale velmi naplňující proces, který vám umožní rozvinout své umělecké schopnosti a sdílet své vize s ostatními. Ať už tvoříte sólo nebo skupinovou sestavu, klíčem k úspěchu je trpělivost, kreativita a schopnost naslouchat hudbě i svému tělu. S tímto podrobným průvodcem budete mít všechny nástroje, které potřebujete k tomu, abyste vytvořili jedinečnou taneční choreografii, která zaujme a inspiruje.